Music Player: Off
29°C

Zanimljivosti

Jeste li znali…

…da su jedne od najjačih morskih struja u Dalmaciji u Pašmanskom kanalu?
…da je otočić Ričul prirodno stanište divljih golubova koji žive u špilji na vrhu otoka?
…da su se na otoku Babcu u srednjem vijeku nalazile solane?
…da su pećinu Butu kod Sv. Petra ljudi naselili još u prapovjesti?
…da otok srcolikog oblika, Galešnjak, prozvan otokom ljubavi, krije tumule iz prapovijesti i antičke luke?
…da se najstariji svjetionik u Pašmanskom kanalu nalazi na otoku Babcu?
…da Hrvatska ima 1185 otoka od kojih je 66 naseljenih?
…da je Pašmanski kanal podijeljen na dva plovidbena prolaza, zapadni i istočni, a dijeli ih crta koja povezuje otočiće Komornik, Babac, Frmić, Planac i Sveta Katarina?
…da obiteljski korijeni francuskog pisca Emile Zola potječu iz Sv. Petra?
…da su na otočiću Frmiću zabilježeni ostaci rimske kasnoantičke cisterne?
…da se na otoku Babcu na području Jusin, nalaze ostaci srednjovjekovne crkvice?
…da Borelli arboretum krije mnoge egzotićne biljke?
…da otok Ričul krije legendu koja govori o plemićima Mogorovićima koji su se utopili pokraj otoka za jakog nevremena a njihovo blago je ostalo negdje skriveno?

Legenda o nastanku Velebita i Jadranskog mora

Jedna od starih legendi, sačuvana do danas, govori o tome kako je nastalo Jadransko more. Bilo je to davno u pretpovijesno doba kad su u zemlji Iliriji živjeli majka Bura i otac Jug koji su imali dvoje djece: sina Velebita i kći Adriju. Velebit je bio snažan mladić visokog rasta, a njegova sestra Adrija imala vitko i nježno tijelo, modre oči i dugačku plavu kosu. Sretne i bezbrižne dane prekine otac Jug odlučivši krenuti na put sa željom da otkrije još ljepšu zemlju. Ženi i djeci obeća da će se vratiti za sedam godina. Poljubi ih i krene na krilima vjetra. Kad se navršila sedma godina, Velebit i Adrija zajedno s majkom Burom popeli se na vrh jednoga brijega kako bi dočekali povratak oca. S vrha brijega opaziše kako na nebu leprša jedna velika ptica i svojim glasanjem najavljuje dolazak Juga. Uskoro se na obzorju pojavio Jug, a kad je stigao nadomak zavičaja, zao duh i veliki čarobnjak zaustavi ga i zatvori u tamnicu. Naime, mislio je da će, bude li Jug svezan, lako svladati njegovog sina Velebita i oteti krasnu kćer Adriju, u koju se zaljubio. Nad Ilirijom je zavladala neobična strašna tišina jer nestankom Juga nestao je i svaki zvuk. U ljude koji su do jučer bili sretni i veseli ušao je strah. Jedne noći za vrijeme oluje čarobnjak se poput jastreba baci na plodni kraj. Od straha majka Bura se pretvorila u orla, sin Velebit se skamenio i postao planina koja i danas nosi njegovo ime, a kći Adrija sunovratila se s litice i preobrazila u Jadransko more.

Turanj (kraj Biograda)
(Kazivao Aleksandar (Lešo) Santini, 82 godine, iz Turnja )

Say yes