Music Player: Off
13°C

Okruženje

NACIONALNI PARK KORNATI

Nacionalni park Kornati su jedinstvena otočna skupina u Sredozemlju sa 89 otoka i hridi koji se prostiru na površini od 302 km2. Krajolici i panorame su specifični za nautičare i brojne posjetitelje parka. Divlja ljepota kamena, bistro morsko plavetnilo, skrovite uvale, nesvakidašnji kontrasti prirode, a posebno svijet tišine, jedinstven su doživljaj. Morski klifovi, pećine (grote), jame, cijele livade posedonije i morskih cvjetnica, koralji i školjkaši su neprocjenjivo bogatstvo kojim obiluje područje Nacionalnog parka.
NP Kornati udaljeni su 8 NM od Sv. Filipa i Jakova.

www.kornati.hr

NACIONALNI PARK KRKA

Nacionalni park Krka obuhvaća 14200 hektara na području Šibenika, Drniša i Knina, a proteže se od utvrde Nečmen i Trošelj podno bučnih slapova Manojlovac, Risnjak i Miljacka preko Roškog slapa visokog 26 metara, Visovačkog jezera i Skradinskog buka (46m), koji je najveća sedrena barijera u Europi, pa do Prokljanskog jezera i potopljenog ušća rijeke u šibenskom zaljevu. Poseban značaj ovom parku daju brojni povijesno-kulturni spomenici- franjevački samostan na otoku Visovcu i manastir Krka.
NP Krka nalazi se na udaljenosti od 50 km od Sv. Filip i Jakov.

www.npkrka.hr

NACIONALNI PARK PAKLENICA

Najljepše i najraznovrsnije prirodne i druge znamenitosti Velebita sjedinjuju se u Nacionalnom parku Paklenica, čije je područje jedno od najatraktivnijih prirodno-znanstvenih i turističkih odredišta sjeveroistočnog Mediterana. Prošetati stazama parka, vidjeti veličanstvene kanjone, diviti se špilji Manita peć, promatrati alpiniste na stijenama(climbing), kupati se u kristalno čistom moru, uživati u domaćoj hrani, upoznati život i gostoljubive ljude male su stvari za veliki užitak.
NP Paklenica udaljen je 80 km od Sv. Filip i Jakova.

www.paklenica.hr

NACIONALNI PARK PLITVIČKA JEZERA

Najljepši i najpoznatiji hrvatski nacionalni park, čine 16 malih jezera međusobno povezanih vodopadima. Fenomen Plitvičkih jezera čine sedrene barijere. Za njihovo nastajanje potrebno je optimalno poklapanje nekoliko elemenata temperatura, biljni svijet, čistoća okoliša… Iznimna prirodna ljepota slapova i jezera, prostrani šumski kompleksi, bogatstvo flore i faune, svjež planinski zrak, bajkovite šumske staze povezane drvenim mostićima, kontrasti boja godišnjih doba dio su neponovljive cjeline koju je UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom.
NP Plitvice udaljene su 130 km od Sv. Filip i Jakova.

www.np-plitvicka-jezera.hr

PARK PRIRODE VRANSKO JEZERO

Prirodni fenomen Vransko jezero nalazi se 10 km od Sv. Filip i Jakova. To je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, s površinom od 30,7 km2 te predstavlja potopljeno kraško polje dugo oko 14 km, široko oko 4 km i duboko 3,9 metara. Park prirode je stanište i zaštićeni ornitološki rezervat mnogobrojnih i rijetkih vrsta ptica močvarica. U njemu je mala kolonija čaplji danguba, a gotovo cijele godine tu borave mali vranci. Važno je odmorište i hranilište raznih močvarica pri selidbi i zimovanju.

www.pp-vransko-jezero.hr

PARK PRIRODE TELAŠĆICA

Uvala Luka Telaščica na jugoistočnom je djelu Dugog otoka, udaljena 7 NM od Sv. Filipa i Jakova. Duga je oko 10 km, zaštićena od vjetrova s otvorenog mora visokim liticama brda Grpašćak i Muravjak, a sjeveroistočna obala zaštićena je od bure. Okružena je bujnom i raskošnom mediteranskom vegetacijom. Podmorski svijet broji preko 250 biljnih i 300 životinjskih vrsta. Najslikovitiji među kornatskim otocima je otok Katina,a najneobičniji zasigurno otok Tanjurić.

www.telascica.hr

GRAD ZADAR

Zadar je grad star 3000 godina i stoljećima je bio glavni grad Dalmacije. Zaštitni znak grada je predromanička crkva sv. Donata iz 9 st. u čijoj se blizini nalaze i najljepši primjerci romanike u Hrvatskoj: katedrala sv. Stošije iz 13. stoljeća, crkva sv. Krševana i zvonik sv. Marije iz 12 stoljeća. Grad u jedinstvenom spoju ljepote prošlosti i suvremenosti krase Morske orgulje koje energijom mora i valova neprekidno stvaraju mistične tonove i urbana instalacija Pozdrav Suncu koja uz pomoć sunčeve energije proizvodi iznimno dojmljivu svjetlosnu igru. Prirodne ljepote, zaljevi i plaže, brojni kulturno-povijesni spomenici, raznovrsna ugostiteljska ponuda…sve to čini Zadar i njegovu okolicu jednim od najatraktivnijim područjima u Hrvatskoj.

www.zadar.hr

GRAD NIN

Nin je dugo vremena bio sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa, rodno mjesto Hrvatske. Gradić sa svojim spomenicima čini pravi muzej. Najznamenitija je „najmanja katedrala svijeta“, starohrvatska crkvica sv. Križa. Grad Nin je smješten na otočiću, povezan sa dva mosta sa kopnom. Bio je naseljen već u antici, a doba rimljana se zvao Aenona. Bio je značajno središte i municipi. Kasnije je postao pokrajinski glavni grad i sjedište hrvatskih biskupa. Poznato je ninsko prirodno kupalište sa ljekovitim blatom.
Grad Nin je udaljen od Sv. Filip i Jakova 40 km.

www.nin.hr

GRAD BIOGRAD

Nekad krunidbeni grad hrvatskih kraljeva, Biograd, danas životnu snagu crpi iz ljepote grada i brojnih atrakcija koje ga čine razvijenim turističkim odredištem. Dugi pašmanski kanal idealno je mjesto za jedrenje, a prekrasno kornatsko otočje predstavljaju mali raj za nautičare čineći Biograd na moru nautičkim centrom u samom središtu jadranske obale.
Grad Biograd je udaljen 5 km od Sv. Filip i Jakova.

www.tzg-biograd.hr

Say yes