Music Player: Off
17°C

Turanj

Turanj je turističko mjesto spojeno šetnicom „Lungo mare“ sa središtem Sv. Filip i Jakovom. Upravo blizina većih središta čini ga atraktivnim mjestom koje je dovoljno blizu a opet sasvim dovoljno udaljeno od vreve i gužve. Mjesto se prostire uz 4 km duge obale, smješteno u Pašmanskom kanalu okružen malim arhipelagom sa 16 otočića.

Šarm ovoj obali daje mnoštvo „mulića“ koji pružaju sigurno privezište malenim brodicama. S obale se pruža neodoljiv pogled na jedini naseljeni otok u arhipelagu, otok Babac, udaljen svega 1 nautičku milju od Turnja.

POVIJEST

Mjesto Turanj lat. Toretta, je dobilo naziv po kulama koje su sagrađene za obranu od turskih napada. Jedno je od naselja kojima je upravljala Mletačka Republika nakon osvajanja Dalmacije. Do sredine prošlog stoljeća čitavo je mjesto bilo opasano zidom i trima kulama. Kroz povijest mjesto je bilo u posjedu velikaških obitelji De Marchi, Meštrovića, Venturi, a kasnije i obitelji Benedetti, a kao župa prvi puta se spominje 1430. godine. U centru mjesta nalazi se crkva posvećena Gospi od Karmela iz 15 st.. Mjestu pripada i jedini naseljeni otok u arhipelagu pašmanskog kanala, otok Babac. Na otoku Babcu nasuprot Turnja nalazi se crkva Sv.Andrije iz 13 ili 14 st. Godine 1874 na otoku je izgrađen prvi svjetionik u Pašmanskom kanalu.

1646 godine Turanj je napao Ibrahim Paša sa 3000 vojnika te su ga po drugi put Mlečani spalili da ne bi došao u ruke Turaka. Prvobitno stanovništvo Turnja zbog turskih pustošenja odlazi u Pašman, Pag i Istru, a Turanj, kako navodi zadarski kapetan Lorenzo Cocca (1581.), naseljavaju Morlaci koji su došli za Turcima. Iznad naselja na lokalitetu Crni krug nalazi se željeznodobna gradina, a zanimljivo je i arheološko područje Tukljača. Na ostacima rimske Ville Rustice podignuta je crkva. Natpis na vratima navodi da je crkva podignuta 849. godine, kao zadužbina hrvatskih plemića Mogorovića. To je bila župna crkva sela Tukljačane koje je nestalo za Kandijskog rata (XVII st.).

Say yes